logo
CLUB DE GOLF D'ARQUITECTES DE CATALUNYA
Fundat l'any 2000

REGLES COMENTADES

EL BÚNKER

  • 1. REGLA 26: OBSTACLES D'AIGUA........
  • 2. MODALITATS DE JOC: GREENSOMES-CHAPMAN
  • 3. REGLES 23 i 24: IMPEDIMENTS SOLTS I OBSTRUCCIONS
OBSTACLES  D’AIGUA  (regla 26)

Suposem  que  després  de donar  un preciós cop, la bola va en direcció a un obstacle d'aigua.  Arribem al lloc i busquem pel "rough", però no la trobem.
Hem  de  tenir  la certesa  "gairebé" absoluta que la bola hagi entrat en l'obstacle d'aigua, si no és així s'ha de considerar que la bola esta perduda "fora" l'obstacle, i  segons  la  regla 27-1  s'haurà  de tornar a jugar una bola des d'on es va donar l'últim cop.

Moltes vegades els jugadors dedueixen que la bola s'ha perdut en l'aigua, doncs no la troben en les seves rodalies.   Això  no  constitueix  una  suficient  certesa,  és  necessari  que el jugador o els seus companys creguin en bona lògica, que per la distància i la direcció hauria d'estar a l'obstacle.

En el cas que determinem que s'ha perdut en l'obstacle d'aigua, tindrem dues opcions:

1a.  Dropar  una  bola en línia cap enrere, agafant com a referència la bandera i el punt per on va entrar la bola en l'obstacle ( "no" on reposa la bola dins de l'obstacle).

2a.  Una altra opció seria repetir el cop, des de al lloc d'on s'havia realitzat el cop anterior.

En el cas que l'obstacle sigui d'aigua "lateral", existeix una tercera opció:
3a.  Dropar una bola dins de la porció de cercle, sent el centre el punt per on va entrar la bola en l'obstacle i el radi és la mesura de dos pals, sense  guanyar  distància a bandera.  Al dropar, la bola ha de botar dins d'aquesta porció de cercle, i si roda menys de dos pals, sense sobrepassar el punt per on va entrar la bola en l'obstacle, la bola ja estarà en joc.   (Nota: Es pot utilitzar qualsevol pal per mesurar el radi de distància)

Existeix una possibilitat poc utilitzada,  per el seu desconeixement,  dins d'aquesta tercera opció, que és la següent:  Dropar a l'altre costat de l'obstacle lateral, prenent com a punt de referència el punt equidistant a bandera  per  on  va  entrar  la bola al obstacle, i des d'aquest punt mesurar els dos pals sense acostar-se a bandera. (Regla 26-1 / c). Aprofitant  aquesta  darrera  opció,  és  possible  que  puguem  millorar  la  nostra  línia de joc o el tipus de terreny a on dropem.

Sempre que optem per qualsevol dels procediments descrits, al aixecar la bola, aquesta es pot  netejar i si es vol es pot substituir per una altra bola.

Anem a analitzar alguns casos, dins de la regla 26, que creen dubtes al jugador.

Suposem que tenim la bola dins del obstacle d'aigua i hem decidit  jugar (ens resistim a penalitzar amb un cop, doncs  veiem a la TV que  els  professionals  resolen  aquests  casos  amb  un  cop  magistral, i si  és necessari es descalçan).

Li donem un cop a la bola i aconseguim que avanci 35 centímetres, quedant en una posició semblant. Estem  segurs que si ho intentem de nou evitarem els errors del cop anterior. Tirem de nou, ens duem per davant  bola,  pedres  i  un  pobre  arbust.  Mirem  de seguida cap al green esperant els aplaudiments dels nostres  companys.  Silenci.  El  nostre  ego  ens  ha  traït. La  bola  descansa  per fi  en  la  profunditat de l'obstacle.

Tornem  a  la  crua  realitat  del nostre "handicad". Què fer?. Segons la regla 26-2, podem dropar una bola fora de l'obstacle, amb un cop de penalitat, agafant com a referència el punt per on va entrar originalment a l'obstacle, escollint  qualsevol  de  les  tres formes d'alleugeriment que s'han descrit amb anterioritat. Per descomptat s'han de sumar tots els cops realitzats dins de l'obstacle, més el cop de penalitat .

Si per desgràcia, jugant des de dins de l'obstacle,  la nostra bola surt fora de límits,  haurem de dropar una bola dins de l'obstacle, igual com faríem en el recorregut, amb un cop de penalitat.

Una  altra  dubte  que es planteja sovint és com actuar amb les obstruccions, movibles o inamovibles, que trobem dins del obstacle d'aigua.

En  el  cas  de  les  obstruccions  inamovibles  no  hi  ha  cap  opció,  la bola  es jugarà com reposa, sense possibilitat  d'alleugeriment  gratuït.   (Nota: en un bunker    es  pot  alleujar  gratuïtament,  però  dins  del bunker,  regla 24-2/b.ii)

En  el  cas  d'obstruccions  movibles  (qualsevol  cosa artificial: una bossa de plàstic, una llauna metàl.lica, etc.), es  pot  retirar  aquesta  obstrucció  igual  com  ho faríem en el recorregut, sense penalitat. Si la bola es  mou  en  aquest  procés, s'ha de reposar. Si la bola està sobre l'obstrucció, es droparà en la vertical on reposaba la bola, després de retirar l'obstrucció. Regla 24-1 / b.

Encara  que  el  desenvolupament  d'aquesta  regla  no ha estat exhaustiu, sí que s'han exposat els casos més generals que s'acostumen a presentar en el transcurs del joc, sent aquesta una de les regles que més dubtes suscita als jugadors.

MODALITATS DE JOC: Greensomes-Chapman

Es juga per parelles. Es realitzen dues sortides i a continuació es dóna un segon cop però canviant les boles, és a dir, cadascun jugarà amb la bola del seu company. A partir d'aquí s'ha de triar una de les dues boles i continuar donant cops alternatius fins embocar.

Per calcular el handicap de la parella, es sumaran: La meitat del que el tingui més baix i la tercera part del que el tingui més alt, arrodonint el total. Els handicaps de cada jugador es calculen segons el Slope del camp.

Regles 23 i 24. IMPEDIMENTS SOLTS  i OBSTRUCCIONS.

 

En general la diferència entre uns i altres és que els impediments solts són coses "naturals" i les obstruccions són coses "artificials" o manufacturades. Per exemple un banc de fusta (natural) ha estat manufacturat convertint-se en obstrucció.

Hi ha unes excepcions que són la rosada i el gebre que "no" es consideren impediments solts. En canvi, la neu i el gel natural si es consideren impediments solts. Els munts de terra o de sorra "només" es consideren impediments solts en el green y NO es poden "escombrar" en el recorregut.

 

En general els impediments poden ser "inanimats" o "animats". Branques, pedres, fulles, pinyes, etc. serien els típics exemples de inanimats. Insectes, cucs, aranyes, etc. serien els exemples de animats. Si fossin animals més grans (conills, gossos, serps, ....) es consideren "Causa aliena", però si estan "morts" llavors seran impediments solts. (No se us passi pel cap practicar la caça). Si consulteu l'àrbitre, us permetrà aplicar la regla 1-4, pel principi d'equitat, podent drop sense posar en perill la integritat física de l'animal ni la teva.

 

Es pot prendre alleujament dels impediments solts a qualsevol lloc, excepte quan l'impediment i la bola es trobin en un "obstacle". Si al treure l'impediment es mou la bola, aquesta haurà de reposar-se i s'aplicará un cop d' penalitat (regla 18-2a), excepte en el green que no té penalitat.

 

Una consideració curiosa d'aquesta regla és que pots aliviarte d'un impediment solt només si ho pots moure (imagineu un arbre caigut o una gran pedra), Tiger Woods es va alleujar en un campionat d'una gran pedra, ajudat pels espectadors... (avantatges de ser professional).

 

Les obstruccions poden ser “movibles” o “inamovibles”.

 

No es consideren obstruccions els objectes que defineixen o estan fora de límits (murs, tanques, estaques, etc.)

 

Com el seu nom indica les obstruccions movibles són la que estan soltes i es poden treure o moure sense gran esforç (Llaunes, ampolles, un rasclet, etc.). En aquest cas, si la bola es mou no hi ha penalitat i aquesta es reposa. Si la bola estigués sobre l'obstrucció, aquesta es trauria i la bola es droparía en la vertical del punt on reposava, excepte si és en el green en aquest cas es col.locaria. Aquesta regla s’aplica a qualsevol lloc del camp (inclús bunker i obstacle d’aigua).

 

Les obstruccions inamovibles són les que estan fixes i no es poden desplaçar (bancs, papereres, construccions, etc.).

Les regles locals poden definir, segons convingui, la característica d'una obstrucció. Per exemple les estaques que indiquen les distàncies a green o les dels obstacles d'aigua, són obstruccions movibles generalment, però Les regles locals les poden transformar en inamovibles.

Un altre exemple de "regla local" seria la consideració d'un mur de pedra en un bancal com "part integrant del camp", perdent el mur la consideració d'obstrucció inamovible.

 

Excepte en els obstacles d'aigua, a la resta del camp et pots alleujar sense penalitat de les obstruccions inamovibles, buscant el punt més proper d'alleujament i des d'aquest mesurant un pal, dropan la bola en aquesta zona, sense guanyar distància a bandera i sense que la bola rodi més de dos pals del punt on toqui el terra al dropar. El punt més proper d'alleujament no pot estar ni en un obstacle ni en un green.

 

Al Bunker la bola es dropa dins d'ell. Si no fos possible, es dropará cap enrere en linia a bandera fora del bunker, amb un cop de penalitat.

En el green la bola es "col.locará" en el punt més proper d'alleujament, aquest punt podria estar fora del green.

Només en el green et pots alleujar d'una obstrucció que estigui a la "línia" de joc, mai a la resta.